sobota, 18. maj 2024

Niko Jurca 1953 - 2024











Umrl je arhitekt in urbanist Niko Jurca. Rojen je bil leta 1953, arhitekturo je študiral v Ljubljani, kjer je leta 1978 diplomiral pri profesorju Edvardu Ravnikarju.

Njegovo življenje je bilo prežeto s stroko, kateri je posvetil velik del svojega formalnega in neformalnega delovanja.

Med leti 1983 in 1985 je bil tajnik Društva primorskih arhitektov, nato več let član izvršnega odbora. V tem času je sodeloval pri postavitvi replike makete Ravnikarjeve urbanistične zasnove Nove Gorice s katero je bila prvič ovrednotena modernistična dediščina mesta. Posebno aktiven je bil pri vzpostavitvi sodelovanja med Društvom primorskih arhitektov in Redom arhitektov Goriške pokrajine s čimer je bistveno pripomogel k postavitvi močnih temeljev za tesne čezmejne povezave, ki so bile in so še danes ključne za razvoj čezmejnega prostora Goriške.

Podrobno poznavanje zasnove Nove Gorice in njenega razvoja ter poznavanje čezmejnega prostora sta bila temelja na katerih je kar 12 let kot načelnik Oddelka za okolje in prostor usmerjal razvoj prostora Mestne občine Nova Gorica. V prostorski razvoj Nove Gorice je vgradil modernistično identiteto mesta in poskrbel za krepitev prepoznavnosti in posebne vloge Nove Gorice ter fenomena somestja Nova Gorica – Gorica ne samo v slovenskem temveč širšem evropskem prostoru. Upravičeno ga lahko štejemo med tiste, ki so Novi Gorici tlakovali pot za naziv Evropske prestolnice kulture 2025.

Razumel je pomen arhitekture in urbanizma za razvoj družbe ter njuno vlogo pri oblikovanju prostorskih, urbanističnih in arhitekturnih rešitev, ki v zagotavljajo kvalitetno bivanjsko okolje. Za stroko se je, formalno in neformalno, vedno aktivno zavzemal.

Vsa leta pa je razumel tudi pomen in vlogo Društva primorskih arhitektov, ki ga je vedno znova, kot strokovno združenje, vključeval v različne procese iskanja kvalitetnih prostorskih rešitev obenem pa se je rade volje odzval na različne društvene aktivnosti.

Tako kot je otipljivo zaznamoval prostor Nove Gorice in Goriške je otipljivo zaznamoval tudi delovanje Društvu primorskih arhitektov.

Zato, hvala ti Niko, za vsa leta skrbi za stroko in vse delovanje v dobrobit našega prostora. V čast in ponos nam je, da smo te imeli med nami.

Počivaj v miru.

Ni komentarjev:

Objavite komentar