torek, 4. junij 2024

Strokovna ekskurzija Furlanija

V četrtek 23. maja smo se podali na tradicionalno enodnevno ekskurzijo v našo soseščino. Tokrat smo obiskali Furlanijo.

Začeli smo z ogledom proizvodnega kompleksa podjetja PRATIC v Fagagni, delo biroja Geza Architettura iz Vidma. Sodoben zasnovan kompleks namenjen proizvodnji senčil nas je očaral s konceptom spoštljive postavitve v prostor, členitve objekta, kot tudi uporabe materialov ter skrbi za zaposlene z oblikovanjem razmerja med odprtim in zaprtim prostorom.

Nadaljevali smo z obiskom izjemno kompleksno zasnovanega HOTELA VILLAVERDE prav tako v Fagagni, delo slovenskega arhitekta Aleša Prinčiča. Slednji nam je na predavanju predstavil pristop in celoten lok snovanja objekta: od postavitve v prostor do oblikovanja interjerja. Z obiskom stavbe se je na vsakem koraku in v najmanjših podrobnostih izkazovalo kako lahko kompleksno razmišljanje ter sledenje projektu do zadnje podrobnosti oblikuje presenetljive rešitve.

Sledil je obisk HOTELA SAN DANIELE v San Daniele del Friuli, prav tako delo arhitekta Aleša Prinčiča, kjer smo si predvsem ogledali kako se lahko s premislekom prenovi obstoječi objekt brez večjih finančnih vložkov pa vendar z želeno privlačnostjo za goste.

Po krajšem odmoru smo se napotili v Videm, kjer nas je na lokaciji imenovani SPAZIO 35 (prostor 35) sprejel Giovani Floreani - predsednik kulturnega društva FURCLAP in arhitekt Paolo Bon, predsednik videmske arhitekturne zbornice (Ordine degli Architetti, Pianificatori, Paesaggisti e Conservatori della Provincia di Udine). Predstavljen nam je bil namen prostora SPAZIO 35, ki deluje kot prostor delavnic, manjših razstav in koncertov ter co-workinga. Sledila je predstavitev objektov, ki smo si jih kasneje ogledali na vodenem ogledu po Vidmu, pod vodstvom absolventa umetnostne zgodovine Tommasa Piani-ja. Med drugim smo si ogledali TEATRO CINEMA ODEON (avtor arhitekt Ettore Gilberti) - večnamenski objekt iz medvojnega časa, ki še vedno čaka na prenovo. Obiskali smo izjemno zanimivo prenovo stolpa v sklopu palače Torriani (avtor arhitekt Alessandro Verona), ki ga je Gospodarska zbornica Videm preuredila v prireditveni, izobraževalni in razstavni prostor namenjen predstavitvi preteklega in sodobnega gospodarstva Videmske pokrajine (VETRINA DELL'INGEGNO - izložba iznajdljivosti). Večji del ogleda je bil namenjen delom velikega furlanskega arhitekta Gina Valle-ja. V sedimentirano historično tkivo mesta Videm je vnesel sodobne objekte, ki z obstoječim tkivo vzpostavljajo spoštljiv odnos, obenem pa jasno izkazujejo čas v katerem so nastali. Ogledali smo si PALAZZO INA in "ROSSO" TALMONE ter ikonični spomenik odporu "MONUMENTO ALLA RESISTENZA", ki je postavljen v neposredni bližini cerkve, ki jo je delo njegovega očeta Provin-a Valle-ja.

Ekskurzijo smo, polni vtisov, zaključili z okrepčilom v znanem videmskem baru Fuel.

Več slik s strokovne ekskurzije si lahko ogledate tukaj.

Foto: Simon Kerševan


Ni komentarjev:

Objavite komentar