sreda, 22. oktober 2014

Napovednik: Petek, 24. oktober 2014 - 4. predavanje: Inženirska zadruga za projektiranje, urbanizem in oblikovanje Praksa, Pula

V petek 24.oktobera 2014, ob 18:00 vabljeni na glavno avtobusno postajo v Novi Gorici na četrto in zadnjo iz serije predavanj letošnjega Goriškega meseca prostora: Prostor skupnega, na katerem nam bodo prestavili delo zadruge Praksa iz Pule.

Projekt nam bo predstavili Emil Jurcan.

Na predavanju se bodo predstavila mlada skupina arhitektov iz Pule. Zadruga Praksa je prva zadruga za projektiranje, urbanizem in oblikovanje na Hrvaškem. Gre za povsem nov način organiziranja arhitekturnega dela. Kooperativa je organizirana kot prostovoljno združenje različnih fizičnih in pravnih oseb, ki demokratično odločajo o vseh dejavnostih in posalovanju organizacije. Člani se vsakič prostovolno odločajo in lahko delujejo bodisi samostojno ali prek zadruge. 

Med razlogi za svojo tovrstno organiziranje člani skupine opozarjajo predvsem na možnost skupnega delovanja, izobraževanja in izmenjave znanja med člani, in gospodarske koristi zduženega delovanja. S pomočjo zadružnega organiziranja in skupnega lastništva kupujejo delovno opremo in skrbijo za skupne prostore. Vsa orodja in proizvodna sredstva so v solasti svojih članov.

Skupina, ki je ustanovil prvo hrvaško arhitekturno zadrugo, je že pred tem sodelovala v okviru t.i. Pulske grupe in ustvarila vrsto projektov. Med drugimi v letu 2010 notranjo opremo Pula Film Festivala, ki je bila nominirana za nagrado "Bernardo Bernardi", ki jo podeljuje Društvo hrvaških arhitektov. Leta 2012 so bili avtorji hrvaškega paviliona na Beneškem arhitekturnem bienalu. 2013 projekt prenove rimskega gledališča v Puli.


oprema prostorov Pula Film Festivala - Pulska grupa


Hrvaški pavilion - Praksa, Pula

projekt prenove Rimskega gledališča, Pula

skupni prostori zadruge Praksa v Puli


Ni komentarjev:

Objavite komentar