torek, 14. oktober 2014

Napovednik: Petek, 17. oktober 2014 - 3. predavanje: Prenova javnega prostora v KS Gorica v Velenju



V petek 17.oktober 2014, ob 18:00 vabljeni na glavno avtobusno postajo v Novi Gorici na tretjo iz serije predavanj iz letošnjega Goriškega meseca prostora: Prostor skupnega, na katerem nam bodo prestavili projekt prenove javnega prostora v KS Gorica, Velenje.

Projekt nam bodo predstavili Marko Govek iz MOV in predstavnikov projektivnega biroja AD Krajine.

Gre za enega boljših primerov skupnostne prenove pri nas. Prenova, ki je protekala s pomočjo skupnosti, kot delovna akcija, je obsegala osrednjo zelenico območja večstanovanjske gradnje v krajevni skupnosti Gorica v Velenju. Gre za tipično blokovsko gradnjo iz leta 1976, ki je imela urejene javne prostore z otroškim igriščem, ki pa se od izgradnje 35 let skoraj ni spreminjalo, dopolnjevalo ali posodabljalo, ne glede na spremenjeno demografsko sestavo območja in posledično uporabo javnega prostora.


Ideja za prenovo s pomočjo prostovoljcev izvira iz dejstva, da ima Velenje kot novo mesto iz 50. in 60. let prejšnjega stoletja bogato tradicijo prostovoljnega, brigadirskega dela, vgrajeno dobesedno v temelje. Tradicija prostovoljskega dela pri gradnji in obnovi se je ohranila do danes, tako da je pobuda mesta in društva brigadirjev za izvedbo pilotne akcije v okviru projekta ReNew Town v celoti uspela.

V fazi izvedbe projekta je bil pripravljen prostovoljski tabor, izvedeni so bili seminarji za prostovoljce o varnosti pri delu in izvedena pripravljalna dela s težko mehanizacijo. Ključni fazi prostovoljskega dela so sledili še sajenje dreves ter namestitev fitnes naprav in druge opreme. V vseh fazah projekta je potekala intenzivna komunikacija z javnostjo in ključnimi deležniki.

Prebivalci območja, kjer leži obravnavan javni prostor so bili v proces prenove vključeni v vseh fazah v več korakih.


Ni komentarjev:

Objavite komentar