četrtek, 14. junij 2012

.., čez gore, ravan seže mi pogled z Goričkega v (Gorico),...


K220

Prenova kmetije
Arhitektura: ID: doma
Lokacija: Križevci, Goričko
Površina: 300m2
Faza: izvedba
Datum: 2007 - 2010

Križevci je majhno naselje, kjer staroselcev skoraj ni več. Preselili so se višje gor proti Avstriji. Tam je do »boljšega« življenja bližje. Hitreje si na avstrijski meji, vožnja do službe v tujini je krajša. Nove hiše prebarvane v kričeče barve jubove lestvice »krasijo« zeleno ravnico. To praznino je v  širši okolici zapolnilo že trideset angleških duš. Tu je še nekaj opečnatih hiš z odpadlimi ometi, z majhnimi lesenimi okni, z jablanami in z ostanki veselja do življenja. Vse v merilu človeka, tistega malo kar rabi, da mu je pri srcu lepo. Novi lastniki so v razpadli posesti prepoznali te kvalitete. Sedaj je to njihov košček raja, kraj kamor zbežiš iz Ljubljane.

Obnovljena domačija je na posesti v zaselku Žlak, ki se nahaja tik pod Vučkim dolom in nad Djakopiri. Domačija obsega dva lesena stanovanjska objekta iz začetka 19. Stoletja in pomožne enote različnih starosti. Opečna stavba, v kateri je nekoč bil hlev, je po obnovi postala ognjišče-središče prostora. Sedanja počitniška domačija je organizirana tako, da so v bivšem hlevu skupni prostori za druženje in kuhanje, v manjših nekoč stanovanjskih enotah pa spalni prostori s kopalnicami. Dve sta že dokončani, dve sta še surovi z na pol zametanim glinenim ometom in neobdelanim ladijskim podom. 

Arhitekti so se odločili pristopiti k obnovi opuščenih hiš s konceptom dialoga med starim in novim, sodobnim. Nekoč osrednji stanovanjski leseni objekt so prenovili v duhu ohranjanja dediščine. Stavbno pohištvo so obnovili ali po vzoru obstoječega naredili na novo. V notranjosti so belo pobarvani glineni ometi, klasičen ladijski pod, pred vhodom je vodnjak z leseno lopo, hišo pa pokriva nova slamnata streha. Prav ta jim je povzročala največ preglavic. Malo je mojstrov, ki to delo še znajo, a veliko je ptičev ki bi radi jedli slamo. Tako je bila borba z njimi prvi dve leti težka, a ko se je slama presušila so ptiči šli.

V nasprotju z leseno hišo je prenova nekdanjega opečnatega hleva potekala drugače. Sodobni način bivanja želi vzpostaviti drugačne odnose v prostoru. Od starega objekta je ostal le gabarit in masivni opečnati obod. Nekdaj votel prostor z velikimi odprtinami za vozove pa odlično služi današnji želji po odprtih pogledih v naravo, svetlih skupnih bivalnih prostorih, prostornosti.

Opečno strukturo zidu so grobo zadelali z ometom, tako da stara grajena površina ohranja pogled na glino kot osnovni gradnik. Iz notranje strani so stene oblečene z izolirano mavčno-kartonsko oblogo. Preostalo opeko so položili na tla, kot teksturo gline ki se nadaljuje v tlaku. Družabni del prostora s kaminom in mizo s klopjo se odpira pogledom na tri strani vzhodnega sonca. Velika drsna steklena stena se zapelje v sendvič m.k. obloge in tako prostor v poletnem času deluje kot loža, ki se nadaljuje na vrt. V zgornji polovici prostora je velik kuhinjski otok, polno kuharskih knjig in na mizi nabrani bezgovi cvetovi za domači bezgov sok. To je okus vzhodnih goric.

Goričko. Obnovljena stara domačija na robu travnika, polna vrtnega cvetja. Pelargonije, pisane bilke, hren, marjetice in na robu rdeči tulipani na travnati podlagi. Osrednji prostor med hišami polni mlada krošnja lipe in vodnjak z lopo. Obrnjen je proti vzhodu, proti meji z Madžarsko. Tu vsaka hiša lovi drugega mobilnega operaterja, tu imajo hrvaške radijske postaje najboljši signal. Tu je mir in tišina, na travniku pa se v soncu oglašajo le črički.















Ni komentarjev:

Objavite komentar