ponedeljek, 30. julij 2012

VOJTEH RAVNIKAR - ARHITEKT MEDITERANA

V četrtek, 16. avgusta, ob 21:00 bo projekcija dokumentarnega filma

ARHITEKT MEDITERANA - dokumentarni portret o arhitektu Vojtehu

Ravnikarju na trgu "pri Mefu" v Izoli.

scenarij: Matej Mljač, Boris Bezić / režija: Boris Bezić / kamera:

Jure Černec/ produkcija: Miha Černec / Staragar






Dokumentarni portret o arhitektu Vojtehu Ravnikarju osvetljuje ključna obdobja arhitektovega ustvarjanja v katerih so nastala arhitekturna dela in razmišljanja, ki so danes zapisana v slovensko arhitekturno zgodovino. Dokumentarni portret skozi pogovore sodelavcev, prijateljev, znancev in tistih na drugem bregu prepričanja o arhitekturnem smislu, odpira intimne trenutke arhitektove karizme, večplastnosti in izredno globok psihološki lik združevanja, odprtosti, ustvarjalni pristop, in nenehno prepletanje racionalnih prostorskih rešitev z umetniškim instinktom časa Krasa in Mediterana.

Začetki arhitektove kariere segajo na Kras, za katero pravi, da je »arhitekturno najbolj izrazita in markantna pokrajina.« S podpisom Osimskih sporazumov leta 1975 in projektom »velika« Sežana je bila ustanovljena skupina Kras ( Marko Dekleva, Vojteh Ravnikar, Matjaž Garzarolli, Egon Vatovec ). Skupina Kras je intenzivno delovala med leti  1977 in 1980. To je ključno obdobje za nadaljnji razvoj in ustvarjalno pot arhitekta Vojteha Ravnikarja. V tem obdobju nastane mednarodni simpozij Piranski dnevi arhitekture, ki ga od leta 1983 tudi vodi. Leta 1992 ustanovi revijo Piranesi, katere je bil njen glavni urednik. Leta 1993 začne predavati na Šoli za Arhitekturo v Ljubljani in vodi arhitekturno – urbanistične delavnice do leta 2009. Sodeluje z Marušo Zorec in Robertom Potokarjem s katerim  leta 2003 ustanovil arhitekturni biro Ravnikar Potokar.

Dokumentarni portret o arhitektu Vojtehu Ravnikarju je kompleksno tkanje zgodbe o velikem mestu malega kraja, postmodernem iskanju resnice, »mestotvornosti,« arhitekturi hedonizma družbe in posameznika treh desetletij.

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.2686305069806.122530.1021776847&type=3

Ni komentarjev:

Objavite komentar